Návštěva továrny ŠKODA AUTO v Mladé Boleslavi

Vážení čtenáři školou povinní i vy, kteří jste školní lavice již opustili, určitě si vzpomenete na hodiny fyziky, kdy se vyučující snažil dostat do vaší mysli funkci tepelných motorů. Sání – stlačení – výbuch – výfuk. A k čemu to vlastně slouží? Tepelné motory, rozvoj techniky, nezastavitelný pokrok… A jak tomu vlastně bylo a je u nás v Čechách? Na otázku existuje jasná odpověď – jedeme na exkurzi do naší největší automobilky v Mladé Boleslavi.

Dne 1. 11. 2017 vyrazilo 41 žáků naší školy na delší cestu do jedné z největších a nejmodernějších automobilek, do závodu ŠKODA Mladá Boleslav. Nejprve jsme navštívili muzeum, které nás pozvalo na pestrou a poutavou multimediální procházku historií firmy. Měli jsme možnost vidět unikátní stroje a auta značky Laurin & Klement, sledovali jsme vývoj vozů značky Škoda. Zhlédli jsme film, který historii firmy dokumentoval.

Vybaveni tlumočnickým zařízením jsme po prohlídce muzea přejeli do firmy ŠKODA AUTO. Po velkém areálu jsme se přemisťovali autobusem a určitě nás překvapila rozlehlost podniku. Při přepravě mezi halami nás průvodci seznamovali s logistikou firmy, pravidly bezpečnosti práce zdejších zaměstnanců, objemem výroby a s dalšími zajímavostmi. Navštívili jsme dva výrobní provozy. V lisovně nám ukázali, jak ze speciálně upravených plechových plátů vzniká karoserie. Ve druhém výrobním provozu jsme viděli, jak postupně vzniká finální výrobek – nová Škoda Octavia.

Naše škola se snaží ve své pedagogické práci propojovat teorii s praxí. Myslím si, že tentokrát se nám záměr velmi dobře zdařil.

Eliška Hartmanová