Zpět na stránku Školní jídelna

Alergeny v potravinách

Specifikace alergenů:

  • různé druhy alergií postihují až 30 procent populace a na alergií není lék
  • každý jedinec musí zjistit podle příznaků, jaké potraviny se příště vyvarovat, jedině voda není alergenní

Vysvětlení:

  • alergeny jsou přirozeně vyskytující látky bílkovinné povahy, které způsobují u přecitlivělých jedinců nepřiměřenou reakci imunitního systému, která může vyústit až anafylaktickému šoku
  • v podstatě se jedná o poruchy imunity, kdy normálně neškodné látky fungují negativně – jak alergeny a jsou napadány imunologickou obranou organismu

Alergická reakce:

  • spočívá v tom, že imunitní systém raguje tvorbou protilátek – bílkovin, které se specificky navazují na alergeny a tak je deaktivují a vylučují z organismu
  • existují různé druhy protilátek, jedna z nich, která vyvolá alergické reakce je IMUNOGLOBÍN E – IgE
  • protilátka IgE se sama váže na alergeny a vyvolává alergickou odezvu
  • při alergické reakci zajišťuje IgE uvolňování signálních molekul do krevního řečiště, čímž okamžitě vyvolává symptomy typické pro potravní alergií
  • nástup je rychlý po požití nebo přítomností v prostředí
  • zpravidla 1 hod. po požití

Projevy alergické reeakce:

  • kýchání, svědění, kopřivka, otoky, nadýmání, dýchací potíže, svědění rtů a úst, nevolnost, křeče, průjmy – to je výčet relativně mírné rekci, může ale vyústit výjimečně k anafylaktickému šoku
  • většinou zanikají v souladu a narůstajícími roky

Intolerance – averze:

  • je to též nepříjemná reakce, její nástup trvá delší domu a projevuje se nadýmáním, průjmem nebo zácpou
  • symptomy potravinové intolerance vznikají delší dobu a nezhranují imunitní odezvu – nadýmání průjem nebo zácpu
  • nejedná se o alergickou reakci

Prahové hodnoty:

  • minimální množství alergenu nezbytného pro vyvolání alergické reakce se označuje jako prahová hodnota, každý jedinec má jiný práh, takže nelze objektivně stanovit univerzální hodnotu

Běžné potravinové alergeny:

  • mohou vyvolat všechny potraviny, ale EU specifikovalo 14 hlavních potencionálních alergenů, které podléhají legislativnímu značení

Za další lze považovat též jablka, hrušky, meruňky, broskve, jahody, rajčata, špenát, aromatické bylinky, ale ty neznačíme.