Když se někdo ztratí

 

V pondělí 23. 9. se žáci všech tříd z 1. stupně zúčastnili školní akce s názvem „Když se někdo ztratí“. Spolu s třídními učitelkami byli poutavou formou seznámeni s činností organizace IBHA (International Bloodhound Academy), která pátrá po pohřešovaných a ztracených lidech. Hlavní slovo měl Ing. Luboš Satora – mantrailer a psovod.

Nejdříve si ověřil, že děti jsou si dobře vědomy toho, jak se zachovat, pokud se ocitnou v nesnázích a na jaká telefonní čísla mají v krizových situacích zavolat. Následně nám popsal aktivity organizace IBHA. Teď už např. víme, že k pátrání může IBHA povolat jak Policie, oficiální složky IZS, tak i “osoby blízké” – rodinní příslušníci, kamarádi, známí, popř. představitelé místní samosprávy.

Největší obdiv ovšem sklidili bloodhoundi, kteří jsou nepostradatelnými členy pátracích týmů. Jeden z nich se nám dokonce předvedl v akci, kdy během pár minut našel „ztracenou“ dívenku z 1. třídy.

Díky této akci si děti rozšířily svoje znalosti a schopnosti, které by mohly v krizových situacích využít. Přesto doufejme, že nebudou mít reálnou příležitost.