Návštěva v Květné zahradě

Sedmáci se ve čtvrtek 15.11.2018 vydali na návštěvu farmy Květná zahrada v Květné u Poličky. Cílem návštěvy bylo seznámit se s chodem farmy a zjistit, jaké produkty se na farmě vyrábějí.

Nejprve se sedmáci podívali na výrobu sýrů z kravského i kozího mléka. Pak nám paní Kučerová, která se stala ten den naší průvodkyní, ukázala, jak se na farmě suší ovoce – v jedné místnosti mají novou obrovskou dřevěnou sušárnu, pod kterou se topí dřevem. Zatím se v sušárně suší jablka, hrušky a švestky, časem možná přibydou i další druhy.

Prohlédli jsme si také všechna domácí zvířata, která na farmě žijí (kozy, krávy, slepice, králíci, husy a koně). Největší dojem na nás však udělala místní fenka, která se od nás po celou dobu nehnula na krok a na konci nás šla ještě vyprovodit na autobusovou zastávku.

Po prohlídce farmy jsme zašli na malé občerstvení – sušené ovoce a buchty, které pro nás napekla paní kuchařka z místních surovin. Zjistili jsme, že sýry nebo máslo z Květné zahrady chutnají úplně jinak než sýry a máslo z hypermarketů. Žáci měli možnost si nějaké sýry zakoupit domů a zájem byl obrovský – vykoupili všechny korbáčiky!

Návštěva se nám moc líbila. Jsme rádi, že v okolí máme místo, kde můžeme nakoupit čerstvé lokální produkty bez přidané chemie.