Za skrytou krásou kamenů v Moravském krasu

Ve středu 19. 10. jsme vyrazili s deváťáky za Skrytou krásou kamenů (vápenců) do krásně podzimně zbarveného Moravského krasu. V lomu Malá Dohoda si každý našel, pod vedením geologa, ten svůj kámen, ale stále zůstávalo překvapením, jaký že bude po rozříznutí. Vápence z Moravského krasu jsou ty nejbarevnější v naší republice. Řezání proběhlo v Domě přírody na Skalním mlýně. Předtím se ještě žáci dozvěděli z pěkné přednášky o technologickém zpracování, řezání, broušení a leštění kamenů. Naučili se základní principy, jak z kamenů vyčíst jejich původ a historii. A na spoustě fotografií vybroušených vápenců se navnadili a s chutí se dali do práce. Po rozřezání kamenů už si každý sám brousil a leštil. Broušení nejprve na brusce, ale potom hezky ručně na skleněné desce dalo zabrat svalům na rukách, následovalo jemné dobroušení malým sklíčkem a závěrečné leštění na kotouči. Někteří pilní, zvládli vybrousit i dva kameny. Každý kousek byl nádherným originálem od bílých, šedých přes žluté až k červeným barvám.

V krásné expozici Domu přírody se žáci seznámili s historickým vývojem Moravského krasu, naučili se rozlišovat základní druhy hornin a dozvěděli se něco o jejich vzniku, výskytu a využití. Na pěkných animacích si zopakovali vznik jeskyní a prohlédli si různé historické nálezy z jeskyní v Moravském krase.

U většiny žáků se program setkal s nadšením a musím je pochválit.

Děkujeme našim lektorům z Domu přírody Moravského krasu, Vlaďce a Robertovi, díky nim žáci objevili, že i v kamenech se skrývá krása, která není na povrchu vidět.