Za tajemstvím jeskyně v Moravském krasu

Se sedmáky jsme vyrazili ve čtvrtek 20. 10. do Domu přírody na Skalním mlýně. Po úvodní krátké přednášce byli žáci rozděleni na dvě skupiny a vystřídali se v Domu přírody a v jeskyni. Opět, jako jejich spolužáci z devítky minulý den, v krásné interaktivní expozici Domu přírody prozkoumali vznik vápenců, jeskyní a krápníků. Objevili, jaké archeologické pozůstatky se v jeskyních našly od dob pravěkých, kolik druhů netopýru v krase žije a spoustu dalšího. Seznámili se také s bezpečným pohybem v běžně nepřístupných jeskyních, protože následoval dobrodružný zážitek. Každý si oblékl celotělový úvazek, nasadil helmu se světlem a hurá do Koňské jeskyně. Prozkoumání veřejnosti běžně nepřístupné jeskyně a následné slanění do osmimetrové propasti se setkal opravdu s velkým nadšením žáků. I když někteří měli obavy, všichni zvládli krátký traverz po stěně jeskyně a poté i slanění do propasti.  Ale z té propasti museli také vylézt nahoru, aby nemuseli v jeskyni zimovat jako netopýři. Naštěstí je jistili naši průvodci, a tak se to všem opět podařilo. Hodně jsme se s dětmi nasmáli, i když se nejdřív někteří opravdu báli, musím je moc pochválit, byli šikovní a chovali se bezvadně. I náš pan lektor speleolog Bohouš žáky chválil, že jsou moc prima.

Nakonec se žáci ještě učili s Robertem vázat některé uzly, takže už umí uvázat dvojitou dračí smyčku, loďák, liščí smyčku. Opět byla u vázání příjemná atmosféra a legrace.

Velké dík patří všem lektorům z Domu přírody – Vlaďce, Robertovi, Bohoušovi a Milanovi -děkujeme za nezapomenutelné zážitky.